6 maanden beugel zet scheve tanden in korte tijd recht

Gastenboek

Terug | Geplaatst door Scarlett op 5/4/2011

Kaakcorrectie

Hallo !
Ik ben al enkele jaren bezig met mijn beugel. Ik ben nu 18 jaar.
Een halfjaar geleden moest ik mijn wijsheidstanden laten wegnemen omdat ik te weinig plaats in mijn mond had.
Een jaar geleden begon mijn orthodontist over een kaakcorrectie. Waar ik absoluut tegen was.
Ik moet eerlijk zijn, voordien had nog niemand eerder opgemerkt dat mijn onderkaak te klein was dus was ik van geen kwaad bewust.
Natuurlijk, is het wel waar dat mijn kin wat naar achteren staat, maar doordat ik vroeger voor mijn blokjes een andere soort beugel had, heb ik de gewoonte om mijn onderkaak altijd wat naar voren te houden.
Eerst had ik de operatie geweigerd. Maar ik heb mij laten overhalen uiteindelijk. Ik ben naar de kaakchirurg geweest op consultatie , foto's laten trekken, afdrukken laten nemen, ..
Maar toen deed ik wat opzoekwerk over de operatie zelf.
Ik lees verschillende meningen, maar ook erge dingen .
Ik ben terug ontmoedigd ,ik heb nooit achter de operatie gestaan, ik wil het nog steeds niet. Mijn vraag is nu. Er zijn toch meerdere mensen waarvan ik reacties op forums lees die het zich beklagen, er is een kans dat ik het gevoel in mijn onderlip verlies, ik heb zelfs een reactie gelezen van een persoon die nu een spastische lip heeft( de lip heeft een tik ), mijn uiterlijk zal veranderen... enzovoort. Wat is uiteindelijk de beste keuze?
Want nu ben ik een zelfzeker iemand, ik heb wel enkele complexen gekregen door mijn orthodontist en de kaakchirurg over mijn kaak, maar ik ben blij met hoe ik er nu uitzie .. Ik ben bang dat ik na de operatie er niet meer zo zal uitzien zoals nu en misschien mezelf lelijker zou vinden. En natuurlijk ben ik ook bang voor wat ik er zal aan over houden.. met het gevoel in de onderlip enzo.. En ik heb zelfs gelezen dat na een aantal jaar je kaak kan terug vallen zoals hij was en je de operatie opnieuw moet laten uitvoeren. Ik ben bang en ik zou graag de operatie afzeggen.
Ik zou graag eens iemand anders zijn mening horen dan die van mijn orthodontist , kaakchirurg & familie, want ik krijg weinig steun.. zij willen persee hun gedacht doordrijven, maar het gaat hier tenslotte om mij toch? Ik moet de operatie ondergaan tegen mijn wil..
Wat raden jullie aan?Reacties op bovenstaand bericht:Reactie van Scarlett op 7/4/2011
Ik heb er totaal geen last van . Niet als ik eet, niet als ik praat en je let er ook niet op als je kijkt naar me. Daarom zie ik het totaal niet zitten. Ik zal er anders uitzien, terwijl er voor mij eigenlijk totaal geen probleem is. En het gevoel in mijn lip verliezen, misschien went het wel, maar ik ken mezelf, ik zal er gek van komen. Dus ik weet niet echt wat gedaan. Ik zelf wil het afzeggen, de operatie is gepland in de zomer, maar ik wil het echt niet. En jou operatie, is die verlopen zoals het moet? En komt je gevoel ooit terug , of heb je daar geen idee van?

Inderdaad, niemand is perfect. En in mijn situatie, zie ik echt geen reden die me ertoe dwingt de operatie uit te voeren.


Reactie van Stella Zonneveld op 8/4/2011
Hoi,
Als je 18 bent, ben je nog jong, net kind af. Als je later verliefd bent, dan will je echter helemaal geen gevoel verliezen. Ik ben 46. Ik zou op dit moment adviseren "nu even niet". Vertel je omgeveing dat je wilt de beslissing even laten bezinken. Als de tijd rijp voor is kan het altijd nog. Met alles in je leven, met twijvel niet doen. Ik hikte er 3 jaar tegen aan, voor dat ik het deed. Stella


Reactie van Alma op 26/4/2011
Hoi!

Ik heb in februari 2007 een kaakoperatie gehad bij de VU in Amsterdam.
Mijn verstandskiezen aan de onderkant waren er al uitgehaald bij dezelfde kaakchirurg waardoor er ook bij mij meer ruimte kwam.
Mijn kin stond ook te ver naar achter en ik had daarmee dus een overbite.
Mijn orthodontist vond dat ik zelf de keuze moest maken omdat ik toen erg jong was (16 jaar) en dat ik me eerst goed moest laten informeren door zowel de kaakchirurg als door hem zelf.
Ik heb echter meteen achter de keuze gestaan om het wel te doen. Omdat ik redelijk 'oud' was toen ik met een beugel begon (25 april 2006 kreeg ik mijn beugel op 15 jarige leeftijd) was er bij mij geen mogelijkheid meer om met een zogenaamde 'blok' beugel te werken. Vandaar de operatie om mijn onderkaak naar voren te krijgen.

Ik heb wel het gevoel in mijn lip terug gekregen alleen de linkerkant van mijn kin blijft een beetje 'slaperig'. Echt niet iets waar ik last van heb!! Je voelt er niks van namelijk, alleen als je eraan zit voel je dat 'slaperige gevoel'. Klinkt een beetje raar, maar weet niet hoe ik het anders uit moet leggen.

De operatie zelf vond ik natuurlijk niet leuk. Het was allemaal erg indrukwekkend maar ik ben nu zo ontzettend blij dat ik het gedaan heb.
Na de operatie kreeg ik een masker om mijn gezicht die af en toe automatisch gevuld werd met ijskoud water, en na een tijdje weer leegliep. Dit om de zwelling gering te houden.

Het is trouwens niet mogelijk dat je kaak terugschiet als ze het doen zoals bij mij, je krijgt namelijk 4 roestvrijstalen pinnen in je kaak die de boel goed vasthouden. Het bot groeit er daarna vanzelf weer overheen.

Je kunt 5 weken geen hard voedsel eten zeggen ze maar ik was na 3 weken weer langzaam broodjes gaan eten (nee geen stokbrood en appels natuurlijk)..
Sterker nog, ik werd geopereerd op woensdag, en moest op vrijdag de week erna een presentatie voor de klas houden.. dat ging prima. Niemand die aan me zag dat ik geopereerd was, behalve als ik mn sjaal af deed.. (je hebt 2 superkleine hechtingen in je nek.

Als je nog meer wilt weten dan e-mail je me maar!

Succes met je keuze.

Groeten Alma


Reactie van Alma op 26/4/2011
Oh en natuurlijk moet je je niet laten dwingen! Als jij het niet wilt moet jij het niet doen. Het is jouw mond, jouw keuze. Ik lees dat de operatie al gepland staat? Dat mag niet als jij geen toestemming hebt gegeven.. Dit moet in overleg natuurlijk!

Succes


Reactie van Scarlett op 8/5/2011
Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat ik de operatie niet laat doorgaan, deze week heb ik alles afgebeld.

Ik heb er nog es goed over nagedacht. En ik wil de operatie niet doen. Ik heb namelijk van niets last. Ik eet gemakkelijk, aan mijn uiterlijk valt er niets op te merken ivm met mijn kaak..

Ik kan nog steeds beslissen om het wel te doen, op latere leeftijd misschien. Maar ik denk het niet.

Maar goed.. dan zal dat mijn beslissing zijn en niet dat van een ander, en dat maakt de situatie al helemaal anders.

Groetjes xxx


Reactie van Gwen op 12/5/2011
Beste Scarlett,
Toen ik jouw verhaal las kwamen er weer zoveel gedachten bovendrijven! Ik zat namelijk in hetzelfde schuitje als jij. Ik ben nu 19 jaar, en heb ook een te kleine onderkaak en overbeet. Mijn tandarts zei toen ik 11 jaar oud was en over een beugel begon, dat ik moest wachten totdat al mijn tanden en kiezen gewisseld waren. Ik nam dat klakkeloos aan, heel stom achteraf gezien maarja, je vertrouwd je tandarts. Toen ik eindelijk alles had gewisseld was ik 14 en ging orthodontisten bezoeken. Wat kreeg ik te horen: dat het te laat was om mijn overbeet met beugels op te lossen,(o.a. blokbeugel) het zou chirurgisch verholpen moeten worden. Ik schrok hiervan in eerse instantie, en na verder eigen onderzoek op internet verergerde die angst alleen maar. Wat jij ook las, alle mogelijke gevaren... Gevoel in je tong/lip/kin verliezen, soms voor altijd... Dit wilde ik niet. Ik had een gezond lichaam en gezonde mond, waarom dat allemaal riskeren voor een 'perfect' plaatje? Mijn tanden stonden/staan verder ook nog een beetje scheef, maar de ortho wilde me geen slotjesbeugel daarvoor geven als ik die operatie niet zo doen. Het zou dan niet mooi worden volgens hem. Ik heb me toen bij mijn gebit neergelegd en het geaccepteerd hoe hij is. Ben er nooit echt tevreden mee geweest maar het is wel echt 'mijn' mond, uniek, geen standaard beugelbekkie. Nu, 5 jaar later, ben ik opnieuw opzoek naar een nieuwe ortho. Mijn tanden zijn nog meer verschoven en ik vind het nu gewoon lelijk. Mijn omgeving merkt het niet op, maar de kleine veranderingen hebben er voor mij voor gezorgd dat ik nu toch cht een beugel wil, boven en onder, maar alleen slotjes. Nog steeds geen operatie. Ik hoop dat de 6mb me een snel en goed resultaat kan geven. Wat ik je wil meegeven van dit hele verhaal: laat je ten eerste niet een negatief/rot gevoel geven door orthodontisten. Hun kritieken zijn soms buiten proporties en naar mijn idee soms zelfs ziek, qua perfectie. (ze willen ook nog eens gewoon veel geld aan je verdienen). Laat die operatie voor wat het is, als je er zelf niet voor 110% achter staat, laat het dan. Er zitten echt veel risico's aan en ik vind t het ook niet waard, zoveel pijn/risico's/tijd/gedoe etc. Je bent ten eerste prima zoals je bent, en als je geen last van je onderkaak hebt, waarom dan die operatie? Ik zou er inderdaad nog heel goed over nadenken als ik jou was, het is echt een grote ingreep. Ik zie het eigenlijk gewoon als plastische chirurgie. Wees blij met jezelf en luister naar jezelf, doe alleen waar jj je goed bij voelt. :-)
Groetjes Gwen


Reactie van Jeremyy op 5/6/2011
ik krijg ook een kaakoperatie als ik google aflees over hoe mensen het ervaren hebben tussen 2004 en 2008 hebben mensen last dit en dat daarna zie ik er niet veel meer over denk dat de techniek ook veranderd is enzo


Reactie van Scarlett op 4/7/2011
Gwen, ik ben blij dat ik niet de enige ben die zo'n operatie afwijs en voet bij stuk houd. Ik kreeg wel slotjes , al 2jaar heb ik deze ondertussen, mijn tanden staan helemaal niet zo slecht nu.. maar goed, ze staan niet perfect. En toch heb ik er geen operatie voor over. En ja, inderdaad, het is gewoon plastische chirurgie.. En ik wil helemaal niets veranderen aan mij. De orthodontist haar kritiek deed me in het begin echt slecht voelen en ik dacht echt dat er iets mis was .. daarom ging ik op consultatie bij de kaakspecialist. Maar, die afdrukken nemen en de foto's die hij me liet zien van andere mensen, schrikte me enorm af. Zo'n verandering wil ik bij mezelf echt niet.. Daarom ,alles is afgebeld. Ik was er trouwens ook erg ziek van, het gedacht dat die operatie naderde, mijn maag was een hoopje. De dag dat ik de operatie afbelde, sindsdien heb ik geen last meer van mijn maag. Mijn huisarts zei dat het pure stress was voor iets wat'k niet wou. Hij had gelijk.

Groetjes xx


Reactie van Scarlett op 4/7/2011
En Jeremy,

goed, misschien zijn de technieken verbeterd. Maar daar gaat het helemaal niet over. Pijn en last heb je zowiezo na zo'n operatie. Dat kan gewoon niet anders. Eten is 6 weken niet mogelijk, enkel vloeibaar. Vermageren doe je zeker. Je gezicht staat gezwollen en verkleurd. En na de operatie ziet je gezicht er anders uit.

Als je zo'n operatie helemaal niet wil, is die opsomming van daarjuist een grote klus.
Dus , maak je beter een beslissing voor jezelf. Zoals ik deed.

Als je achter de operatie staat en deze wil uitvoeren omdat je het zelf ook nodig vind, dan neem je dat lijstje met pijn etc. erbij.

Maar ik wil de operatie niet. En dat heeft helemaal niets te maken met de manier van opereren, nieuwe of oude technieken.

Groetjes!


Reactie van Bex op 22/7/2011
Ik ben 23 en heb ook een beugel (vaste apparatuur).
Ook bij mij werd een osteotomie voorgesteld om mijn overbeet te corrigeren. Dit heb ik geweigerd en mijn orthodontist werkt nu gewoon met elastieken om mijn overbeet te corrigeren.

Hoewel er vaak gezegd wordt dat een volwassen kaak is uitgegroeid (waardoor een chirurgische ingreep noodzakelijk is) werken de elastieken bij mij toch nog. hoef nog maar 3 mm te corrigeren en dan is de overbeet zo goed als weg.

Laat je dus niet te snel overtuigen van een nogal heftige ingreep, uiteindelijk ben jij de klant, en jij bepaalt wat er met je gebit gebeurt!


Reactie van Suzanne de Jong op 14/4/2013
Beste Bex, ik zie hier je reactie op dit bericht dat jouw overbeet op latere leeftijd gecorrigeerd is met elastieken. Kun je mij vertellen bij welke orthodontist je dat hebt laten doen? Ik ben namelijk ook 23 en moet eigenlijk ook een operatie en ben op zoek naar een alternatief. Alvast bedankt!


Home | Hoe werkt 6MB? | FAQ | Financieel | Behandelingen & Foto´s | Commercials | Gastenboek | Inschrijven | Contact & Behandelaars | Zoeken | Blog
Algemene Voorwaarden | Sitemap | 6Mb en 6 Maanden Beugels zijn wettelijk beschermde merken