6 maanden beugel zet scheve tanden in korte tijd recht

Gastenboek

Terug | Geplaatst door saskia bakker op 17/4/2009

2 bovenvoortanden in aanleg missen

Mijn zoon 8 jaar mist in aanleg zowel in zijn melkgebit als in zijn volwassen gebit 2 boven voortanden. Zijn er mensen bekend met dit probleem en welke oplossing hier het beste voor is. De 1 zegt een beugel dan verschuiven alle boventanden een ander dat er 2 stift tanden tussen geplaatst moeten worden. Gezien de prijs en de hoeveelheid jaren dat hij deze tanden nog moet gebruiken ben ik op zoek naar informatie welke voor hem het beste zou zijn.

Reacties op bovenstaand bericht:Reactie van Sherida Liem, tandarts op 12/5/2009
Hallo mevrouw Bakker, beste Saskia,

Er zijn diverse manieren om het gemis van de 2 snijtanden op te lossen. Meestal kan de orthodontist bij het eerste consult hier al heel veel over vertellen.

Wat ik in de praktijk vaak mee maak is dat er ruimte gereserveerd word voor die twee snijtanden om op latere leeftijd 2 porseleinen tanden te maken. Zo'n porseleinen tand wordt tussen de eigen tanden vastgeplakt. Dit noemen we een "etsbrug".
Pas als het kind de volwassene leeftijd bereikt heeft en niet meer groeit, kan er overwogen worden om implantaten(kunstwortels)met een porseleinen tand te plaatsen in het bot.

Een andere mogelijkheid is inderdaad om de ruimtes tussen de tanden te sluiten. De hoektanden worden dan op de plek geschoven waar de snijtanden zouden moeten zitten. Dit schuiven met de hoektanden wordt meestal gedaan als de bovenkaak onvoldoende ruimte heeft voor het normale aantal tanden en kiezen.

Bij jonge kinderen moet er dus geschat worden hoeveel ruimte er uiteindelijk beschikbaar zal zijn voor de verschillende mogelijkheden.
Dit kan betekenen dat op latere leeftijd blijkt dat de kaken onvoldoende zijn gegroeid om genoeg ruimte te bieden voor implantaten en men dus definitief kiest voor een etsbrug.

Bij het orthodontisch sluiten van de ruimtes kan het gebeuren dat na afbehandeling van de beugel toch nog groei aanwezig is, waardoor spleetjes tussen de voortanden kunnen ontstaan. Deze spleetjes worden dan vaak met witte vullingen of porseleinen kronen gesloten.

Ik hoop hiermee een beetje geholpen te hebben met info over de diverse mogelijkheden.

Met vriendelijke groet,
Sherida Liem,
Tandarts


Reactie van saskia bakker op 12/5/2009
hartelijk dank voor uw reactie. Ik vroeg mij nog af of dit probleem vaker voorkomt en hoe het kan.
Daarnaast vroeg ik mij af of u een voorkeur heeft welke behandeling het beste zou zijn of welke de minste nadelen heeft. De behandeling met een beugel die alle tanden verplaatst lijkt me erg pijnlijk. Mijn zoon is nu 8 vanaf welke leeftijd moet ik een beslissing nemen om of voor de beugel te kiezen of voor de etsbrug? Hij heeft nu aardig wat ruimte tussen de 2 voortanden die wel aanwezig zijn. Zijn bovenhoektanden heeft hij nog niet gewisseld.
Ik hoop nog 1 keer van u te horen.

alvast hartelijk bedankt.

Saskia Bakker


Reactie van Sherida Liem, tandarts op 4/6/2009
Hallo mevrouw Bakker,beste Saskia

Ongeacht welke methode gekozen wordt, allebei hebben voor en nadelen. De orthodontist zal proberen een groeiprognose te maken en dan besluiten om een bepaald behandelplan voor te stellen.
De situaties die ik in de praktijk heb meegemaakt is dat de kaken voldoende ruimte hadden om de ontbrekende tanden met porseleinen tanden te vervangen. Als de orthodontist verwacht dat de beide kaken erg klein zullen blijven, dan wordt er waarschijnlijk gekozen om de ruimtes te sluiten.

Wat betreft de leeftijd, 8 jaar is inderdaad jong, maar wel de juiste leeftijd om alvast te anticiperen dat er geen (zij)snijtanden meer zullen komen. Waarschijnlijk wordt er ook niet meteen een vaste blokjesbeugel geplaatst.
Vaak moet er nog gewacht worden op het wisselen van andere kiesjes en hoektanden.

Het komt heel vaak voor dat 1 of 2 tanden en kiezen niet zijn aangelegd. Ze zijn op een of andere manier dan nooit gevormd in de kaak. Het is misschien een beetje vergelijkbaar met verstandskiezen. De ene persoon heeft er 4 en een ander heeft er maar drie. De 4de is dan nooit gegroeid.

met vriendelijke groet,

Sherida Liem,
Tandarts.


Reactie van angelique appel op 4/1/2010
Geachte mevrouw,

Tot mijn verbazing stuite ik vorige week op hetzelfde probleem. Mijn dochtertje van 7 mist ook twee snijtanden, een foutje van de natuur zegt de tandarts. De 27e hebben wij een afspraak met de Orthondontist om t bekijken wat we hier aan kunnen doen. Ben erg benieuwd welke keuze u heeft moeten maken.

met vriendelijk groet,
Angelique


Reactie van saskia op 4/1/2010
ik heb nog geen keuze gemaakt. Mijn zoontje is nu net 9 jaar hij heeft zijn hoektanden nog ik wacht even af wanneer hij daarmee begint te wisselen en zal dan actie ondernemen. Het verhaal van de beugel lijkt mij niet de beste omdat dan alle tanden verschoven moeten worden en altijd weer wat terug zullen wandelen omdat er gewoon teveel ruimte is. Ik ben erg benieuwd welke informatie u nog krijgt of welk advies u wordt voorgelegd. wanneer u wilt kunt u ook prive met mij mailen op info@fraseneggi.com


Reactie van celine op 6/4/2011
Mijn zoontje heeft dit ook, hij mist een snijtand.
Na onderzoek van onze kant bleek hij ectodermale dysplasie te hebben.
Kenmerk dat veel voorkomt is het missen van elementen.
Nu is er dan toch na aandringen een foto gemaakt en het blijkt dat mijn zoontje geen aanleg heeft voor volwassen elementen.
Dit hoeft natuurlijk niet bij andere kinderen zo te zijn maar het kan...
Daarnaast komen de kenmerken van dun haar, nagels die afwijken of min. aanwezig zijn en een beperkt aantal zweetklieren waardoor je je warmte slecht kwijt kan en de temp. behoorlijk kan op lopen.


Reactie van Evelien Roelfsema op 23/6/2011
Mijn dochter mist ook twee snijtanden. De tandarts heeft voorgesteld de hoektanden te laten aansluiten met de 2 snijtanden. Ik vraag mij af hoe dit er straks uitziet. Is er misschien een foto beschikbaar, of kan iemand verwijzen naar een foto op internet? Mijn grootste zorg is dat het er raar uitziet. Kan hier anders later nog iets aan gedaan worden? (Bv. facings op de hoektanken of evt. bijslijpen van de hoektanden)


Home | Hoe werkt 6MB? | FAQ | Financieel | Behandelingen & Foto´s | Commercials | Gastenboek | Inschrijven | Contact & Behandelaars | Zoeken | Blog
Algemene Voorwaarden | Sitemap | 6Mb en 6 Maanden Beugels zijn wettelijk beschermde merken