6 maanden beugel zet scheve tanden in korte tijd recht

Gastenboek

Terug | Geplaatst door Maarten op 29/11/2008

Beugel alleen 's nachts?

Hallo,

Ik zou graag ook wat aan mijn gebit willen laten doen. Momenteel ziet het er eigenlijk niet eens heel slecht uit, maar ik ben er niet 100% tevreden mee; niet alle tanden steken even ver naar beneden (bij de bovenste rij), en zodoende steken onder andere mijn hoektanden iets verder naar beneden dan de rest. Maar omdat alles verder wel redelijk symmetrisch is ziet het er op zich wel ok uit (helemaal als ik m'n tanden op elkaar heb).

Maar goed, dat was alleen om aan te duiden dat ik waarschijnlijk geen enorm geavanceerde beugel langdurig nodig heb, dat ik een beugel wil staat vast.

Mijn vraag is als volgt; Ik ben momenteel 24 (student), en wil eigenlijk niet (meer) met een blokjesbeugel rondlopen. Is enkel een nachtbeugel mogelijk? Of misschien zoiets als 'Invisalign'? Of is misschien zelfs een 'gebitscorrectie' (zonder een beugel te dragen) een optie?

Alvast dank voor de inzichten!

Groetjes, Maarten

Reacties op bovenstaand bericht:Reactie van Sherida Liem, tandarts op 30/11/2008
Hallo Maarten,

Enkel een uitneembare nachtbeugel zal waarschijnlijk niet lukken. Met een uitneembare beugel kan niet altijd alle bewegingen uitgevoerd worden die een vaste beugel wel kan. En de bewegingen die een uitneembare beugel kan uitvoeren, gebeuren meestal langzamer dan bij een vaste beugel. Dit betekent dat de behandeling langer duurt dan bij een vaste beugel. Orthodontisten gebruiken uitneembare beugels vaak in combinatie met een vaste beugel.

Invisalign is een uitneembare beugel. In Nederland zijn er echter geen UPT tarieven voor Invisalign beschikbaar. De tarieven voor een Invisalign behandeling ligt hoger dan die van een vaste beugel behandeling en wordt naar mijn weten niet vergoed door de verzekeraar. Veel orthodontisten doen geen Invisalign omdat ze met de eenvoudige vaste brackets/slotjesbeugel veel makkelijker en sneller een behandeling mooi kunnen afronden.

De enige lange termijn optie die ik dan nog kan bedenken zonder een beugel te dragen is op de scheve tanden kronen of porseleinen veneren te plaatsen. Hierbij wordt de buitenkant van je scheve tanden weggeboord om ruimte voor het porselein te maken. Als je voortanden heel veel vullingen hebben, is dit een goede optie. Als je tanden helemaal gaaf zijn, is het zonde om je gezonde glazuur weg te slijpen voor kronen of porseleinveneren.

Een laatste optie is om de stand van de tanden te camoufleren/corrigeren met composiet. Dit is wit vulling materiaal dat op je tanden geplakt wordt. Composiet kan met de tijd echter verkleuren en slijten. Dit betekent dat je ze om de 3-4 jaar overnieuw moet laten maken. En ook bij composiet is het misschien noodzakelijk om in je glazuur te slijpen om de ideale stand te verkrijgen.

Ik hoop dat je nu meer inzicht hebt.

Met vriendelijke groet,

Sherida Liem,
tandartsReactie van Maarten op 30/11/2008
Hallo Sherida,

Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie. Tot slot nog 1 aanvullende vraag; is een beugel waarbij de blokjes aan de binnenkant van je tanden (de tong-kant) zitten misschien een optie? Afgezien van het feit dat 1. je tong waarschijnlijk tijdelijk wat pijn zal doen en 2. dat de behandeling waarschijnlijk wat duurder zal zijn, zitten er nog meer nadelen aan zon beugel met blokjes aan de binnenkant?

Wederom erg bedankt voor je inzichten,

Mvg, Maarten


Reactie van Sherida Liem, tandarts op 9/12/2008
Praten zal een beetje lastiger zijn. En ik vermoed dat het schoonhouden van de tanden en beugels erg lastig zal zijn aan de binnenkant van de tandenboog. Verder zou het best een mooie oplossing zijn. Zoek wel een orthodontist die er veel ervaring mee heeft. Linguale beugelbehandelingen wordt naar mijn weten niet onderwezen op de universiteit.

Met vriendelijke groet,
Sherida Liem,
tandarts


Home | Hoe werkt 6MB? | FAQ | Financieel | Behandelingen & Foto´s | Commercials | Gastenboek | Inschrijven | Contact & Behandelaars | Zoeken | Blog
Algemene Voorwaarden | Sitemap | 6Mb en 6 Maanden Beugels zijn wettelijk beschermde merken